Of het nu naar aanleiding is van Tournée Minérale, de resultaten van een bloedonderzoek of het lezen van een artikel over de nefaste effecten van alcohol, we vragen ons allemaal wel eens af hoe het gesteld is met onze alcoholconsumptie en of we niet minder zouden moeten drinken…  

Redactie: Doumé

Volgens alle aanbevelingen van gezondheids- en preventie-experts kan een gezonde levensstijl niet zonder een beperkte consumptie van alcohol of het volledig verbannen ervan. Rode wijn bevat moleculen (voornamelijk polyfenolen) die gunstig zouden zijn voor cardiovasculaire preventie, maar alcohol is ook grotendeels verantwoordelijk voor fysieke problemen  (leverstoornissen, kanker, enz.), gedragsproblemen (ontremming, geweld, enz.) en het is een risicofactor voor psychische stoornissen (verslaving, interacties met psychofarmaca, mentale aandoeningen, enz.). 

“Ik kon altijd goed om met alcohol. Ik consumeer en verdraag drank met plezier. In de loop der jaren werd het een gewoonte: een glaasje tijdens het koken en wijn bij de maaltijd. Het is waar dat ik gemakkelijk in slaap val na een maaltijd en dat mijn reflexen niet altijd zijn wat ze moeten zijn, maar ik doe niemand kwaad. Het was een echte schok toen mijn kinderen me een alcoholist noemden en mijn dokter de 'diagnose' bevestigde.” H., 52 jaar.

“Ik deed een paar keer mee aan Tournée Minérale en ik was altijd solidair met mijn dochters en schoondochters die tijdens hun zwangerschappen geen druppel alcohol dronken. Ik weet enerzijds dat het voor mij niet moeilijk is om alcohol te vermijden en dat ik geen 'verslaafde' ben, maar anderzijds houd ik van een mooi gedekte tafel met mooie wijnglazen en het degusteren van een goed glas wijn bij een goed gesprek.” M,. 66 jaar.

wijn-fles-glas

Wijn zonder alcohol is in!

De populariteit van alcoholvrije bieren en wijnen is de laatste jaren toegenomen. In 2018 registreerde de FOD Financiën 239.294 hectoliter (bijna 24 miljoen liter) alcoholvrije bieren en wijnen op basis van accijnsverklaringen. Dat is bijna drie keer meer dan in 2013! Producenten sloegen daarom de handen in elkaar om met behulp van efficiëntere technieken een breder assortiment producten met verschillende smaken aan te bieden.

Er zijn vandaag drie categorieën wijnen zonder of met weinig alcohol:

  • Wijn met een aangepast alcoholpercentage: er wordt 1% à 2% van het alcoholpercentage onttrokken omdat het gehalte te hoog geacht wordt of om een standaard te halen.
  • Wijn met een laag alcoholgehalte (Lifestyle wine): nieuwe producten met een alcoholpercentage van 6% a 10% om minder alcohol te consumeren.
  • Wijn zonder alcohol (0,5% of 0,0%): nieuwe producten die bedoeld zijn voor mensen of situaties waarin alcohol wordt afgeraden. Ze kunnen aangeboden worden als een alternatief voor wijn, frisdrank of fruitsap.

Er zijn verschillende methoden om alcohol uit wijn te halen:

  • Vacuümverdamping: Hierbij worden de alcohol en de aroma's van het product gescheiden door middel van distillatie. Deze technologie maakt gebruik van het principe van vacuümverdamping. Het is mogelijk om het product te de-alcoholiseren tot 0,02% volume en de aroma’s daarna opnieuw toe te voegen.
     
  • Omgekeerde osmose: Het proces bestaat uit het verwijderen van oplosmiddelen door een specifiek membraan onder invloed van een druk die groter is dan de osmotische druk van de wijn.
     
  • De Spinning Cone Colum’-technologie maakt gebruik van het principe van vacuümverdamping in een dunne laag die wordt gecreëerd door de rotatie van kegels.

Men kan ook proactief ingrijpen door de druiven vroeg te oogsten zodat ze minder suikers bevatten, of bijvoorbeeld de gisting in een vroegtijdig stadium te stoppen.  

“Ik moet je bekennen dat ik eerst niet begreep waarom wijn zonder alcohol behoorlijk duur was voor een 'kleine' wijn. Maar wanneer je weet hoeveel techniek en werk er aan te pas komt, is de prijs terecht. Qua smaak heb ik veel getest en geproefd om erachter te komen welke druivensoorten en welke methodes mij het meest bevallen.” H., 52 jaar.


Tot in toprestaurants

De met een Michelinster bekroonde chef van het toprestaurant ‘L'Air du Temps’ in Éghezée, Sang Hoon Degeimbre, is bijzonder creatief en zijn verbeeldingsvermogen is grenzeloos. Naast de selectie van waters op het menu, biedt hij nu ook een alcoholvrij drankje aan die als doel heeft de klassieke wijn aan tafel te vervangen. “Het was frustrerend om te zien dat sommige mensen op restaurant een hele maaltijd lang alleen water konden drinken”, zegt Sang Hoon Degeimbre. “In sommige restaurants bieden ze groente- of vruchtensappen aan, maar die zijn behoorlijk zwaar. Het lijkt wel alsof je de klanten twee keer te eten geeft.” Daarom bedacht de chef-kok  'Osan', een drankje dat hetzelfde niveau van voldoening kan bieden als een goed glas wijn en het resultaat is van jarenlang experimenteren met bloemen, planten en methoden. Men kan van het drankje genieten in rode, witte en roséversies en de chef staat er op dat het drankje opgediend wordt in een wijnglas.

restaurant-alcoholvrij-alcohol-glassen-fles-witte-rode-wijn

Hoe kiezen?

Er zijn witte, rosé en rode wijnen met minder alcohol en ook schuimwijnen. Het is aan u om uit zoeken welke soorten en welke merken u bevallen. De druivensoort en de methode hebben een grote invloed op de smaak, maar ook op de temperatuur.

“Mijn eerste indruk was niet goed: het proeft niet naar wijn! Maar na verschillende wijnen te hebben vergeleken, heb ik mijn zinnen gezet op een rosé gemaakt van de Tempranillo-druif, die ik drink met ijsblokjes, en een Cabernet-Sauvignon-rood. Het smaakt niet als een klassieke wijn, maar het smaakt beter dan water en bevat minder calorieën dan frisdrank. Daarnaast herontdek ik het plezier van het grote wijnglas”, aldus M. die alleen al door deze gewoonte 5 kg is afgevallen.

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties