Wanneer u een kankerbehandeling ondergaat, kunnen er veranderingen optreden in de textuur of de kleur van uw huid. Chemotherapie kan ertoe leiden dat u uw haar verliest, ook uw wenkbrauwen en wimpers. Deze veranderingen zijn meestal tijdelijk, maar het gevoel dat je er niet uitziet als jezelf, kan extra stress geven tijdens de behandeling.

Er op uw best proberen uit te zien is misschien wel het laatste waar je aan denkt wanneer je geconfronteerd wordt met de diagnose kanker. Maar u kunt ook ontdekken dat het aanleren van een paar nieuwe make-uptechnieken om er meer als uzelf uit te zien, u kan helpen om u beter te voelen en u meer zelfvertrouwen te geven tijdens de behandeling.

“Er zijn nogal wat vrouwen die helemaal geen zin hebben om zich op te maken en zeggen dat ze wel andere zorgen aan hun hoofd hebben dan make-up”, zo vertelt Ann, oncologie-verpleegkundige. “Je mag patiënten uiteraard niet het gevoel geven dat make-up een must is. Sommige patiënten laten het make-up ritueel graag achterwege wanneer ze zich niet goed voelen. En omgekeerd zijn er bijvoorbeeld mannelijke patiënten die nooit eerder stilstonden bij make-up maar die sinds de behandeling plots geïnteresseerd zijn in foundation of wenkbrauw-make-up.” 

 

Tips & tricks

  • Voordat u nieuwe huidverzorgingsproducten gebruikt, overleg eerst met uw kankerzorgteam, zeker indien u nog onder behandeling bent of als u een huidreactie hebt ondervonden.
  • Om uw gelaat zo goed mogelijk te verzorgen is het erg belangrijk uw gelaat elke ochtend en elke avond te reinigen en om de huid te hydrateren. Gebruik producten zonder zeep om uitdroging en irritaties te vermijden. Was eerst uw handen voordat u make-up aanbrengt.
  • Neem een goede close-up foto van uw gezicht vóór de behandeling, welke u kunt gebruiken als richtlijn voor het aanbrengen van wenkbrauwen na haaruitval; of u kan ook een wenkbrauwsjabloon gebruiken.
  • Gebruik een zacht wenkbrauwpotlood om wenkbrauwen te creëren. Voor blondines en roodharigen werkt een taupe kleur goed. Gebruik vervolgens een borsteltje om bijpassend wenkbrauwpoeder aan te brengen met lichte, vederlichte streken. Het potlood zorgt ervoor dat het poeder goed blijft zitten.
  • Omlijn uw ogen met een zacht oogpotlood om het effect van wimpers te krijgen. Veeg het een beetje uit met je vinger voor een zachtere look.
  • Breng camouflagestift aan om rode of donkere vlekken te verbergen. Breng vervolgens een foundation met een warme tint aan en vervaag deze tot in de hals voor een natuurlijke uitstraling.
  • Gebruik een poederblush voor een langhoudend kleurtje en breng de blush naar boven toe aan, van de wang naar de haarlijn. Gebruik poederresten op de kwast om uw voorhoofd en kin te laten stralen.
  • Breng lippenbalsem aan voordat u uw lippen omlijnt en invult met een lippenseel. Veeg de omtrek van uw bovenlip zachtjes uit met uw vinger voor een natuurlijk effect. Breng een dun laagje lipgloss aan.
     

Merken

Nogal wat merken bieden specifieke producten  aan voor kankerpatiënten. Praat erover met uw verzorgingsteam en uw apotheker.

LaRochePosay https://www.laroche-posay.be/nl/artikel/how-to-make-up-een-stralende-look-tijdens-je-kankerbehandeling/a39605.aspx 
biedt bijvoorbeeld ‘How to make-up: een stralende look tijdens je kankerbehandeling’-tutorials aan.

“Onze make-up artieste toont u in video’s aan hoe u zelf eenvoudig aan de slag kunt met producten op maat van een gevoelige huid, zonder parfum en alcohol. Zo zie je er niet alleen goed uit, ook je zelfvertrouwen krijgt een instant boost”, zo klinkt het. Daarnaast zijn er ook filmpjes die tonen hoe lichaamsbeweging kan helpen, en geeft een dokter advies over hoe u de neveneffecten van een kankerbehandeling op uw huid kan verminderen.

Caroline Rigo van het Limburgse Cent pur Cent https://centpurcent.com/pages/about-us ontwikkelde een make-uplijn met natuurlijke producten, die ideaal is voor kankerpatiënten en hun gevoelige huid.

“Parfum gebruiken is voor een kankerpatiënt vaak een onmogelijke zaak. Daarom hebben we in onze make-uplijn geen parfum gebruikt maar alleen maar natuurlijke mineralen verwerkt”, zegt Caroline Rigo. “Doordat er in onze producten geen bewaarmiddelen zitten en er geen water aan is toegevoegd, zijn ze voor kankerpatiënten veel beter te verdragen”, zo zegt Caroline Rigo op VRT NWS https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/04/limburgs-make-up-merk-cent-pur-cent-een-klein-beetje-make-up-vo/.

Nogal wat ziekenhuizen bieden advies, verzorgingen en of workshops aan voor kankerpatiënten. Dat is onder meer het geval in Leuven of in Gent.

  • Het Bianca Centrum in Leuven
    Het Bianca Centrum van het Leuvens Kankerinstituut (LKI) is een welzijnsruimte in campus Gasthuisberg waar kankerpatiënten even tot rust kunnen komen. U kunt er terecht voor: gelaatsverzorging,  manicure, massage,  make-up-advies, advies bij haarverlies: pruiken, sjaal, turbans …
    Het Bianca Centrum kwam in 2008 tot stand dankzij de steun van de Mimi Ullens Foundation. Vandaag wordt het centrum ondersteund door het Leuvens kankerinstituut (LKI) van UZ Leuven en KU Leuven. Daarin bundelen basiswetenschappers, klinische onderzoekers, artsen en zorgverleners hun kennis en ervaring in de strijd tegen kanker.
    https://www.uzleuven.be/nl/bianca-centrum
     
  • Het Wellnesscentrum voor kankerpatiënten van het UZ Gent
    Alle kankerpatiënten - opgenomen en ambulante patiënten - die een behandeling krijgen in het UZ Gent, hebben recht op gratis schoonheidsverzorging en massages.
     
  • Herbalanceringsmassages: bevorderen het welzijn en helpen angstgevoelens te verminderen, slaapproblemen te verbeteren, enz
  • Gelaatsverzorging: een zachte reiniging, een massage en een gezichtsmasker. Nadien brengen we lichte make-up aan
  • Voetmassage
  • Handverzorging: nagels vijlen, pakking, verzorgende nagellak
  • Make-up sessie: advies over het gebruik van producten die voldoen aan uw noden

https://www.uzgent.be/patient/zoek-een-arts-of-dienst/kankercentrum/zorg-en-ondersteuning/welzijn-en-beweging/schoonheidsverzorging-en-massages
 

Voor meer informatie

Goed verzorgd, beter gevoel. Schoonheidstips voor mensen met kanker.
Stichting tegen Kanker.
https://www.kanker.be/sites/default/files/publication/4.2.3.nl_-_schoonheidsgids_-_2018-04.pdf

Onder de noemer “Look good, feel better” organiseert Kom op tegen Kanker workshops over verzorging en make-up.
https://www.komoptegenkanker.be/wat-we-doen/zorg/verzorgingsactiviteiten

Verzorging en make-up voor kankerpatiënten
https://www.allesoverkanker.be/verzorging-en-make-voor-kankerpati%C3%ABnten

Make-up tijdens chemo? Stralen ondanks kanker? Ontdek 4 geslaagde make-overs
https://www.rosettelavedette.com/nl/blog/make-over-make-up/

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties