Juillet 2023, par D. Léotard

 

Mhml sprak met Stéphanie de Gourcy, die in de regio Namen sofrologie beoefent en onder meer kankerpatiënten op een andere manier naar hun leven en hun ziekte laat kijken.

"Ik ben opgeleid als kinesitherapeute", zegt Stéphanie, die sinds 1986 zelfstandig is en sinds 1993 sofrologie beoefent. "Op 23-jarige leeftijd werd ik geconfronteerd met de kanker van mijn moeder. Ik ging op zoek naar hulp,  deed wat onderzoek en ontdekte onder andere de sofrologie. Na haar dood, die heel sereen verliep, bleef ik zoeken en leren over hoe mensen tot het einde te ondersteunen. Ik wilde mensen 'helpen om 'goed te sterven' en kalm te blijven. Ik werd geregistreerd sofrologist en beoefende fysiotherapie en sofrologie tegelijkertijd, in het besef dat alles via het lichaam gaat."

de Gourcy

In 2010 ontmoette ze dr. Bernard Willemart, hoofd oncologie (Clinique Sainte Elisabeth, Namen), die zijn kankerpatiënten een aantal therapieën wou aanbieden als aanvulling op hun medische behandelingen. Ze organiseert sofrologiesessies voor patiënten tijdens of na de behandeling. “We merkten al snel goede resultaten, niet alleen op vlak van tolerantie voor chemotherapie bijvoorbeeld, maar ook in de manier waarop de patiënten hun behandelingen en onderzoekenji beleefden. Sommige patiënten zeiden dat ze weer levenslust hebben en zich meer bewust zijn van hoe ze functioneren.”

In maart 2019 werd, dankzij subsidies van onder meer het Fonds Emile Salamon, een wellnessruimte voor kankerpatiënten geopend niet ver van het ziekenhuis in Namen. L'Essentiel is een gastvrije plek met een warme sfeer en biedt een breed gamma aan activiteiten onder begeleiding van bijna dertig verschillende professionals en vrijwilligers, onder de uitzonderlijke coördinerende supervisie van Virginie Fontaine. Er zijn groepsactiviteiten zoals onco-revalidatie, actieve oefentherapie of houding- en stabiliteitsoefeningen, aquagym, yoga, kunsttherapie, nordic walking, gespreksgroepen en ontspanningstherapie. Er zijn ook individuele behandelingen (massages, schoonheidsbehandelingen, haar- en make-up advies, hypnose, etc.), een bibliotheek, conferenties, etc. Stéphanie de Gourcy geeft wekelijks sessies ontspanningstherapie, één voor beginners en één voor gevorderden.

"L'Espace l'Essentiel is geen plek voor ziekte; het is een plek voor mensen die voor zichzelf willen zorgen. Er zijn leuke bijeenkomsten, , emotie, empathie en vooral een scala aan hulpmiddelen en technieken om patiënten en hun omgeving te helpen op hun reis door het leven . Er zijn steeds meer plekken in België die integratieve geneeskunde aanbieden. Aarzel niet om er meer over te weten te komen en praat erover met uw hulpverleners.” 

L'essentiel in Namen staat open voor alle patiënten die in Wallonië behandeld worden. "Ik wil alle lezers van MHML duidelijk maken dat ze niet moeten aarzelen om  ons te contacteren. De deur van ons centra staat wijd open voor hen. De zorgruimtes zijn zo ontworpen dat elke patiënt weet dat er professionals klaarstaan, ook buiten het ziekenhuis,  zodat iedereen zijn leven kan leven, voorbij de ziekte.  Ik heb zoveel mooie dingen gezien, zoveel dankbaarheid. Zelfs als ze in remissie of genezen zijn, blijven veel patiënten deelnemen aan onze activiteiten of een bijdrage leveren als vrijwilliger; ze zijn lichtpuntjes voor iedereen die bij ons binnenkomt." 

Vandaag is Stéphanie gestopt met fysiotherapie, maar ze blijft patiënten en mensen in moeilijkheden helpen door hen bewust te maken van het geluk in het leven, met behulp van sofrologie. Ze heeft het parochiehuis van Naninne in de buurt van Namen nieuw leven ingeblazen door de ruimte 'Rose des vents' op te zetten. Hier biedt ze groepslessen en  individuele sofrologiesessies, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een bevalling,voor mensen in stresssituaties, mensen meteen depressie of een burn-out.

 

Wat is sofrologie?

"Sofrologie is een hulpmiddel en een methodologie die fysieke en mentale ontspanning gebruikt om je te helpen je beter te voelen en beter te leven. Het is een mooie manier om jezelf te leren kennen. Het helpt om stress, emoties, angst en slaap te beheersen en het geeft het zelfvertrouwen en eigenwaarde een boost. Sofrologie bevordert ontspanning, harmonie, positiviteit en concentratie en stelt je, dankzij regelmatige training, in staat om los te laten en rust en harmonie te vinden. Kortom, door te leren focussen op wat er goed gaat in je lichaam en je dus niet te focussen op problemen, kan je je leven onder controle krijgen en geen hulpeloos slachtoffer zijn van agressie, pijn of angst. In de praktijk is het een progressief proces met als doel de bronnen van iemands innerlijke ruimte te verkennen", zegt Stéphanie. Verder haalt ze aan dat sommige ziekenfondsen bijdragen in de kosten van sofrologiesessies voor bepaalde patiënten en dat het belangrijk is om contact op te nemen met een erkende sofroloog. Deze kan je terugvinden op www.sophro.be

 

Meer weten :

L’espace Essentiel : http://www.lessentiel-namur.be/

L’espace La rose des vents : https://www.larosedesventsnamur.be/

 

Ook lezen op deze site:

Dankbaarheid kan je leren (https://www.myhealthmylife.be/nl-be/opdracht-veerkracht/dankbaarheid-kan-je-leren)

Interview van de maand: Thierry Janssen (https://www.myhealthmylife.be/nl-be/interviews/linterview-du-mois-thierry-janssen)

De column van Stefan (https://www.myhealthmylife.be/nl-be/opdracht-veerkracht/de-column-van-stefan-mijn-ervaring-als-kankerpatient-en-overlever)

 

 

Curated Tags

Onze interviews