Voeding is belangrijk voor de gezondheid, vooral voor de preventie van hart- en vaatziekten. Hoe kunt u gezonde eetgewoonten aannemen?

  • Diversifieer uw dieet en kookmethodes.            
  • Vermijd bepaalde producten zoals industrieel bereide gerechten, gefrituurd, voedsel, snoep...                                                                                                             
  • Verminder uw consumptie van rood vlees en eet meer fruit en groenten.
  • Drink niet (te veel) alcohol of frisdrank. Beperk de consumptie van zout, vet en suiker.

U kunt nog verder gaan en kiezen voor gezonde, lokale voedingsmiddelen van het seizoen.

Opgelet  

Geen enkel voedingsmiddel is een remedie tegen kanker of een andere ziekte. Voedingsmiddelen kunnen wel bijdragen aan de preventie van bepaalde aandoeningen omdat ze deel kunnen uitmaken van een gezonde levensstijl die op zijn beurt bijdraagt aan een goede gezondheid.

Een aantal voedingsmiddelen hebben eigenschappen die de gezondheid ten goede kunnen komen. Ze zijn lokaal en biologisch te koop (geef de voorkeur aan korte ketens).  


Pompoenen

Les potirons

 

De pompoen is familie van de meloen en de komkommer en kent vele varianten (flespompoen of butternut, kastanjepompoen, spaghettipompoen, muskaatpompoen, hokkaido, enz.).

De groente werd door Christoffel Columbus uit Zuid-Amerika ingevoerd en wordt vandaag over de hele wereld verbouwd. Ondanks hun lichtzoete smaak zijn pompoenen heel caloriearm, rijk aan vezels, mineralen en vitamines. Hun oranje kleur komt van de grote hoeveelheid carotenoïden die aanwezig zijn in de schil en het vlees, waarvan sommige antioxidanten zijn. Daarnaast bevatten pompoenpitten fyto-oestrogenen (vrouwelijke hormonen van plantaardige oorsprong).

Pompoenen hebben het voordeel dat ze op vele manieren kunnen worden geconsumeerd: in soep, puree, gratins, groentetaart .... Bovendien voegen ze een vleugje kleur toe aan herfstmaaltijden.

Tip

Dankzij de dikke en leerachtige schil kan een pompoen tot zes maanden worden bewaard op een droge plaats en beschermd tegen koude en temperatuurschommelingen. Beslist een voordeel!           

      

 

Prei  

Les poireaux

 

Prei maakt deel uit van de alliaceae-familie, waartoe ook knoflook, ui en bieslook behoren. De 'voorouder' van prei groeide enkele duizenden jaren geleden in het wild in Klein-Azië, en de groente werd zeer gewaardeerd door de Romeinen, die de voordelen voor de keel en de stem op prijs stelden. Prei is winterhard en kan vandaag makkelijk gecultiveerd worden in België.

Het is een groente waarvan de bol (wit) en de bladeren (groen) eetbaar zijn. Prei is niet erg calorierijk, maar wel rijk aan vezels, waardoor het een hoog verzadigend vermogen heeft. De groente is ook rijk aan vitamine B6 en B9, essentieel voor onder meer het goed functioneren van het immuunsysteem.

Om het verlies aan voedingswaarde te beperken, is het raadzaam om prei een paar minuten te bakken of te stomen.  Prei is bijzonder veelzijdig als soep, in quiches, bij vlees- en visbereidingen, enz.

Noten 

Noix et noisettes

 

Noten zijn oliehoudende, droge vruchten. Ze komen veel voor in onze streken, waar walnoot- en hazelnootbomen op grote schaal zijn aangeplant in tuinen en op het platteland.

Noten bevatten veel lipiden (vetten), waardoor ze een hoog caloriegehalte hebben, maar het gaat om vetten (omega-3 en 9) die goed zijn voor de gezondheid. Daarnaast leveren walnoten en hazelnoten veel micronutriënten: mangaan, koper, ijzer, magnesium, fosfor, vitamine B1, B6 en B9. Kortom: elke dag een paar walnoten en hazelnoten is ideaal. Meer is gulzigheid...

Tip

Bij de aankoop geeft u best de voorkeur aan hele noten. Koop ze in kleine hoeveelheden en consumeer ze snel. Noten passen bij heel wat bereidingen, denk bijvoorbeeld aan salades, maar u kunt ze ook verwerken in muesli of granola.

 

Artisjok

Les artichauts

 

Deze originele groente behoort tot dezelfde familie (asteraceae) als sla, paardenbloem en witlof. Artisjokken worden gewaardeerd om hun bladeren en hart, zowel in geraffineerde gerechten als snack op feestjes of picknicks.

Vandaag worden artisjokken meestal gekookt gegeten, vergezeld van een vinaigrette of gecombineerd met pasta of gepureerd.

Artisjokken hebben diuretische eigenschappen (vergemakkelijkt de uitscheiding via de urine) en zijn rijk aan antioxidanten, vezels, mineralen en vitamines. Daarnaast bevat de groente inuline, een waardevol prebioticum dat de ontwikkeling van de darmmicrobiota bevordert.

 

 

Bronnen:
-  D. Khayat et C. Khayat, La cuisine anticancer, éd Odile Jacob, 2016 ISBN : 987-2-7381-3375-5.
-  Dr. G.Moreau et Dr O.Coudron, Mangez, votre santé va changer, éditions Racine, 2011, ISBN : 978-2-87386-719-5.

 

 

Curated Tags

Onze publicaties