Fruitsap -uit een karton- of schuimwijn, dat waren lang de enige keuzes op recepties en feestjes. Vandaag is er keuze te over en zijn er zelfs restaurants met een waterkaart.

Vorige maand kon u hier lezen over wijn met weinig of geen alcohol, en dat ook bier met weinig of geen Alcohol in de lift zit. Bieren zijn niet langer iets dat je alleen op café drinkt, maar ook op restaurant of thuis en zowat elk groot merk heeft een alcoholvrije of alcoholarme versie (Jupiler, Maes, Palm, Hoegaarden, Carlsberg, Affligem, Stella Artois, San Miguel, Heineken en ga zo maar door). Ook gemberbier is te koop in alcoholarme en alcoholvrije versies.

Volgens de laatste cijfers van de Federatie van Belgische Brouwers zegt één op de drie Belgen regelmatig alcoholvrij of alcoholarm bier te drinken. Waarom? Omdat men dan zonder zorgen met de auto kan rijden (76,2%, vooral mannen) maar ook omdat de smaak die van bier met alcohol evenaart (33,1%, vooral vrouwen) of omdat frisdrank te zoet is en water te weinig smaakt heeft (30,6%). Of 0.0 bier echt alcoholvrij is hangt af van de producent. In België mogen biertjes tot 0.5% alcohol toch onder de benaming alcoholvrij verkocht worden. Als er 0.0% op de verpakking staat, weet u zeker dat het bier volledig alcoholvrij is.

 

tomatensap

En fruitsap kan natuurlijk ook, al geeft u best de voorkeur aan verst geperst sap,of tomatensap dat u zelf maakt:

  • Laat rijpe tomaten een 10-tal minuten koken.
  • Giet de tomaten af en haal ze door de passe-vite. Gebruik het fijnste zeefje.
  • Giet het sap door een zeef in een kookpot. Laat het sap opkoken en voeg ondertussen een snuifje zout toe.
  • Giet het sap in glazen flessen, en laat afkoelen. Breng op smaak met vers gemalen peper, chili, verse blaadjes basilicum, enz. Met Worcestershiresaus, tabasco, citroensap, een beetje selderijzout en afgewerkt met een selderstengel, maakt u er een alcoholvrije Bloody Mary -zonder vodka- van.


Water!

Water is nog altijd de beste dorstlesser en hoeft écht niet saai te zijn. Je kan vandaag alle soorten waters kopen met evenveel smaakjes, maar je kan ze ook zelf maken. Verrijk water met schijfjes citroen, limoen, ander fruit of groenten en laat het trekken. Hoe langer je de ingrediënten laat trekken, hoe meer smaak het water heeft. Snijd vers fruit en/of groente in stukjes en leg het op de bodem van een glazen kan of kneus het fruit en/of de groente met een vijzel, stamper, lepel of vork, zodat de sappen vrijkomen. Giet er (gefilterd) kraantjeswater over en zet het enkele uren in de koelkast. Een paar lekkere combinaties: citroen - munt – limoen, aardbei - citroen – basilicum, appel – kaneelstokje, ananas – kokoswater, citroen – framboos, enz. Munt is een uitstekende smaakmaker en het hoofdingrediënt van Marokkaanse muntthee die meestal gesuikerd en warm gedronken wordt, maar ook ijskoud heerlijk is.

Je kan het water ook opleuken met ijsblokjes van fruitsap, kruiden of fruit. Was het fruit, de groenten of de kruiden altijd voordat u het in het water doet of er ijsblokjes van maakt. Wilt u het water wat zoeter maken dan kunt u een beetje honing toevoegen.

En omdat het oog ook wat wilt, kunt u water drinken uit wijnglazen of andere mooie al dan niet kleurige glazen of flesjes en met een schijfje limoen, citroen, komkommer, enz.

water-smaakjes


Mocktails!

Een mocktail – een samentrekking van mock, wat namaak of onecht betekent, en cocktail- is een cocktail zonder alcohol. Met een beetje oefening kan je drankjes maken die net zo lekker zijn als het origineel.

Mojito cocktail

  • 1 lepel suiker
  • Een klein bosje munt
  • 3 limoenen, geperst
  • mineraalwater

Meng de suiker met de muntblaadjes met behulp van een vijzel, doe een handvol gemalen ijs in twee hoge glazen en verdeel het limoensap met het muntmengsel over de glazen. Vul aan met sodawater en dien op!

mojito-zonder-alcohol



Summer mocktail

  • Plakjes komkommer
  • 1 takje munt
  • Bevroren rode bessen
  • 120 ml spuitwater of limonade
  • Ijs

Om te versieren: meer bevroren bessen, stukjes fruit, schijfjes komkommer, muntblaadjes, schijfjes citrusvruchten.

Snijd de komkommerplakjes en muntblaadjes in kleine stukjes. Breng 200 ml water aan de kook in een kleine pan en voeg dan de munt en komkommer toe. Zet het vuur uit en laat 2 minuten rusten. Voeg een handvol bevroren bessen toe, laat ze een minuutje ontdooien en plet ze dan lichtjes met de achterkant van een lepel. Zeef het mengsel. U kunt het maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.

Giet 40 ml van het gezeefd in een hoog glas. Voeg een handvol ijsblokjes toe en vul aan met 120 ml spuitwater of limonade. Versier met fruit naar keuze.
 

summer-mocktail



Watermeloenlimonade

  • 1 grote of 2 kleine watermeloenen
  • 250 ml citroensap
  • 100 g basterdsuiker of een beetje honing
  • 1l sodawater
  • 1 limoen, in plakjes gesneden
  • Een handje muntblaadjes
  • Verpletterd ijs

Snijd de bovenkant van de watermeloen en hol deze uit met een grote lepel en verwijder de pitjes. Doe het vruchtvlees in een blender (of gebruik een hoge kan en staafmixer) met het citroensap en de suiker, klop tot een puree en roer dan de frisdrank erdoor.

Doe wat ijs in de uitgeholde watermeloen en vul die met het limonademengsel. Serveer de rest in een kan met schijfjes limoen en munt. Zorg voor een kom extra gemalen ijs zodat mensen zichzelf kunnen bedienen.

watermeloen-limonade



Bier, thee en cider

We vroegen een paar levensgenieters enfijnproevers naar hun lievelingsdrankje zonder alcohol. “Gewoon, eerlijk water”, zo zegt Boudewijn. “Maar een alcoholvrij- of arm bier kan ook lekker zijn, zeker in de zomer”. Zijn vriendin Alexa heeft een voorkeur voor Oosterse theesoorten zonder al te uitgesproken smaak die je overal bij kunt drinken.

Verpleegkundige Pauline kiest resoluut voor Crodino, een populair Italiaans alcoholvrij drankje -dat het licht zag in 1964- met een typische ietwat bittere smaak op basis van kruiden en specerijen. Maar ze kan net zo goed genieten van kinderchampagne! Of appelcider. Alcoholvrije cider kan je overigens relatief makkelijk zelf maken https://www.dehippevegetarier.nl/in-mijn-keuken/favoriete-vegetarische-kookboeken/hoe-maak-je-zelf-thuis-appelcider/.

 

 

Curated Tags

Onze publicaties