Mei 2023,  S. Audali

 

Met het mooie weer, kleurrijke groenten en fruit, de warmte en de zonnestralen, groeit het verlangen om tijd buiten door te brengen. We willen gaan wandelen, over een markt slenteren, op een terras zitten en, waarom niet, met een groep vrienden deelnemen aan een van de vele muziekfestivals die het land rijk is. Maar is dit aan te raden? Kun je feesten zonder je gezondheid te schaden? Het antwoord is ja, op voorwaarde dat u er klaar voor bent en uw trip hebt voorbereid. Aarzel niet om er met uw arts of zorgverlener over te praten.

 

Op voorhand

Uw uitstapje zal des te succesvoller zijn met een goede voorbereiding en aangepast aan uw specifieke situatie. Stel allereerst uw prioriteiten: waarom dit uitje, wat is het doel, wat wil ik écht?  Spaar uw energie voor wat voor u belangrijk is, maak een onderscheid tussen wat bijkomstig is en wat voor u noodzakelijk is, en geef voorrang aan de activiteiten die u goed doen voelen. Het ideaal is om niet alleen te gaan, maar met een vriend(in) of een vriendengroepje en om samen werk te maken van de voorbereiding. 

Zo kun je gemakkelijker accepteren dat er iets kan gebeuren waardoor je niet aan het evenement kunt deelnemen: ernstige vermoeidheid, maag-darmproblemen, een zware behandeling, enz. Vraag bijvoorbeeld iemand of hij of zij in jouw plaats kan gaan en een live verslag op WhatsApp kan plannen. Of een handtekening voor je vragen?

festival

 

Bereid je een paar dagen voor de uitstap voor:

 • Plan rustmomenten in de dag of week ervoor, anticipeer op momenten van vermoeidheid en plan rustmomenten erna.
 • Maak een rugzak klaar met alles wat je nodig zou kunnen hebben: door je arts voorgeschreven geneesmiddelen tegen misselijkheid en braakneigingen, pijnstillers, een waterfles, kleine snacks, snoepjes om op te zuigen, lichte beschermende kleding, een breedgerande hoed of pet met vizier of een klein persoonlijk zonnescherm, een zonnebril, zonnebrandcrème, een ventilator, een plastic zak voor het geval je moet overgeven, tissues, toiletpapier of doekjes, iets om je in een paar seconden op te maken, een vest of poncho voor als je het koud hebt.
 • Afhankelijk van het soort festival: neem een klein opvouwbaar krukje mee om op te zitten, of een kleine opblaasbare matras of voetenbankje... Als er een camping is, aarzel dan niet om een tent, een matras, een kussen en een deken mee te nemen om op te rusten, ook al ben je niet van plan er de nacht door te brengen.

 

Ter plaatse 

 • Zoek bij aankomst meteen naar sanitaire voorzieningen, plaatsen om te zitten, plaatsen om eten en drinken te bestellen en medische hulpposten.
 • Breng zonnebrandcrème aan en breng die om de twee uur opnieuw aan.
 • Drink de hele dag door 1 tot 1,5 liter water, thee of bouillon om uitdroging te voorkomen. U kunt koolzuurhoudende dranken drinken om misselijkheid te voorkomen.  Vermijd het drinken van te veel alcohol. Een goede tip is om een beetje alcohol aan te lengen met veel ijsblokjes.
 • Eet vaak, in kleine hoeveelheden, langzaam en kauw goed.
 • Geniet van het moment, maar vergeet niet herinneringen te creëren door foto's of video's te maken. Als u in een gespreksgroep of een andere groep met patiënten zit, vergeet hen dan niet! Begroet ze live!
 • Spaar uw energie. Luister naar uw lichaam, als u zich moe voelt, ga dan rusten. Zing en dans als u er echt zin in hebt, niet om te doen wat anderen doen. 
 • Lach, glimlach, knipoog, wees lief voor anderen en jezelf. 
 • Geniet van het huidige moment, zeg het hardop en vul je hersenen met vrolijke en blije beelden.

 

LEES OOK

https://www.myhealthmylife.be/nl-be/kunst-goed-voor-de-gezondheid

https://www.myhealthmylife.be/nl-be/opdracht-veerkracht/documentaire

 

Curated Tags

Onze publicaties