Na drieënhalf jaar grote renovatie- en uitbreidingswerken is het ModeMuseum in de Antwerpse Nationalestraat helemaal terug.  Met het ambitieuze heropeningsprogramma ‘Mode 2.021 – Antwerpen Mode/Bewust’ wordt het MoMu dé plek die de modewereld dicht bij de bezoekers brengt.

illu modenatie

 

Er kwamen drie tentoonstellingsruimtes bij, waaronder een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie. Via de vernieuwde twee ingangen is het museum nog vlotter toegankelijk. Gezond en lekker eten en zelfs modecultuur mee naar huis nemen kan nu ook, dankzij het MoMu Café by Graanmarkt 13 en de nieuwe MoMu Shop, die net zoals veel museumshops een heel origineel aanbod heeft.

Het auditorium heeft een beweegbare tribune voor interactievere lezingen, conferenties en de vernieuwde MoMu-bibliotheek werd uitgebreid met infrastructuur voor de MoMu-studiecollectie, zodat elke bezoeker naast boeken en magazines ook voorwerpen kan bestuderen én aanraken.

 

Belgische en buitenlandse mode

Een nieuwe tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers presenteert ‘Mode uit de MoMu-collectie’, een vaste opstelling die avant-garde Belgische (en internationale) mode belicht aan de hand van silhouetten en beeld- en archiefmateriaal uit de meer dan 35.000 stuks-rijke MoMu-collectie. Zo kunnen bezoekers onbeperkt terecht in MoMu, ook wanneer de tijdelijke tentoonstellingen omgebouwd worden. De collectiepresentatie zal elk jaar roteren om een zo groot mogelijk deel van de MoMu-collectie te tonen, van hedendaagse mode tot historische kledij, textiel en accessoires.

illu mannequin

 

In de eerste collectiepresentatie ontdekt u het verhaal en het ontstaan van de avant-garde Belgische en internationale mode. De tentoonstelling presenteert kleding en accessoires en archiefbeelden. Een inleidende documentaire gaat dieper in op het ontstaan van het kwaliteitslabel ‘Belgische mode’ vanaf de opkomst van de ‘Antwerpse Zes’ (Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk Van Saene en Marina Yee) in de jaren tachtig. En uiteraard kunt u ook het werk bewonderen van alumni van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Een greep uit de ontwerpers die in de eerste collectiepresentatie gepresenteerd worden: Dries Van Noten, Martin Margiela, Raf Simons, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Helmut Lang, Yohji Yamamoto, Rushemy Botter, A.F.Vandevorst, Jurgi Persoons, Bernhard Willhelm, Olivier Theyskens, Stephen Jones, Ann Salens, Minju Kim, Yuima Nakazato, Noir Kei Ninomiya, Haider Ackermann, Veronique Branquinho en Patrick Van Ommeslaeghe.

Naast 'Collectiepresentatie - Mode uit de MoMu-collectie' kunt u in het MoMu twee andere tentoonstellingen bezoeken: ‘E/MOTION. Mode in transitie’ en 'P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen'.

Voor meer informatie: https://www.momu.be/nl/

 

Het mooiste station ter wereld

Komt u met de trein naar Antwerpen, neem dan zeker de tijd om het station te bewonderen dat door nogal wat kenners omschreven wordt als ‘het mooiste station ter wereld’.

gare anvers

 

Antwerpen-Centraal aan het Astridplein bestaat uit een indrukwekkende stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw. De perronoverkapping werd ontworpen tussen 1895 en 1899 door Clement van Bogaert. De overkapping is 43 meter hoog, 186 meter lang en 66 meter breed. Het stenen stationsgebouw werd gebouwd tussen 1899 en 1905 door Louis Delacenserie in eclectische stijl. Delacenserie liet zich onder meer inspireren door het Pantheon in Rome. Het hoogste punt (75 meter) is een grote koepel.

Het station werd al meermaals verkozen tot één van de mooiste ter wereld, onder andere door Newsweek, Mashable en The Telegraph.

Curated Tags

Nos publications