Kurkuma is een specerij met veel troeven die een weldoend effect zou hebben op de gezondheid. De specerij wordt al heel lang gebruikt om zijn culinaire en gastronomische kwaliteiten en ook omwille van de aantrekkelijke kleur. Hier leest u meer over de origine en de gezondheidseigenschappen van kurkuma en over hoe je het kan consumeren.

Redactie : Dr. Sam Audali 

curcuma-racine-epice-benefices

Een beetje geschiedenis 

Net zoals andere planten wordt kurkuma ook gebruikt als kleurstof, onder meer voor stoffen, maar er werden al sporen van consumptie van kurkuma gevonden in de 7e eeuw. Aanvankelijk werd de specerij gebruikt om voedsel te bewaren. Dit komt omdat het een krachtige antioxidant is die het bederf door oxidatie van bepaalde voedingsmiddelen beperkt.

Opgelet: Geen enkel voedingsmiddel is een remedie tegen kanker. De 'anti-kanker'-eigenschappen van de genoemde voedingsmiddelen verwijzen naar de mogelijke rol van de voedingsmiddelen bij de preventie van het ontstaan en de ontwikkeling van kanker.

Anti-kankereigenschappen

De antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van kurkuminoïden (de bestanddelen van kurkuma, waarvan curcumine een onderdeel is) zijn het onderwerp van tal van wetenschappelijke studies. Kurkuma werd onderzocht in bepaalde indicaties zoals pijn door osteoartritis, de ziekte van Crohn of de preventie van type 2-diabetes. Kurkuma wordt ook gebruikt om maagzweren en bepaalde leverproblemen te behandelen.

Epidemiologische studies (op grote populaties) tonen aan dat bepaalde soorten kanker minder vaak voorkomen (darm-, borst-, prostaat- en longkanker) in Aziatische landen waar kurkuma veel wordt geconsumeerd. Er wordt aangenomen dat dit preventieve effect verband zou kunnen houden met de remming van de proliferatie van kankercellen.

 

Tips & tricks voor een goed gebruik van kurkuma

  • De vorm: verse kurkuma vindt u in heel wat (bio)winkels en op markten. Het moet geschild en geraspt worden of in plakjes worden gesneden voordat het aan een bereiding wordt toegevoegd. De poedervorm is de meest gebruikte en praktische vorm van de specerij. Verder zijn er ook voedingssupplementen op basis van curcumine.
curcuma-formes-racine-poudre
  • Bewaring: verse kurkuma is in een geperforeerd plastic zakje één tot twee weken houdbaar in de koelkast. Maar let op, het maakt vlekken op vingers en kleding. U draagt dus best handschoenen bij het raspen of snijden van kurkuma. Kurkumapoeder kan in het donker worden bewaard en moet dan binnen het jaar geconsumeerd worden.
     
  • Combineren met peper en gember: curcumine wordt heel slecht opgenomen in de darmen, dus het moet worden gecombineerd met vetten (uit uw maaltijd), gemalen zwarte peper of gember die de opname bevorderen. Kurkuma wordt best niet 's ochtends op nuchtere maag geconsumeerd.  
     
  • Kleine, regelmatige dosissen: kurkuma is geen wondermiddel, men moet het in kleine dosissen en regelmatig consumeren om er de voordelen van te ondervinden. Een kleine lepeltje volstaat om rijst, gebakken groenten, gevogelte en soepen en sauzen te kleuren en op smaak te brengen.
riz-curcuma-noix-de-cajou

 

 

 

Curated Tags

Onze publicaties