Tips & Tricks 

Kanker, de behandelingen en de medicatie kunnen uw haar aantasten. Daarom is het belangrijk dat u uw haar goed verzorgt: 

  • was uw haar niet te vaak (maximaal twee keer per week)
  • geef de voorkeur aan een zachte shampoo
  • droog uw haar voorzichtig
  • kam uw haar zacht en niet te vaak, begin onderaan te kammen en eindig bovenaan.
  • gebruik liever geen haardroger

Haaruitval

Het haar begint meestal uit te vallen twee tot vier weken na de start van de behandeling. Het kan heel snel in bosjes of geleidelijk uitvallen. U zult waarschijnlijk los haar opmerken op uw kussen, in uw haarborstel, kam of doucheafvoer. Uw hoofdhuid kan gevoelig aanvoelen.

Sommigen voelen er zich beter bij als ze hun haar kort laten knippen vóór de chemotherapie. Denk erover na en praat erover met uw kapper. Hij kan u advies geven over welk kapsel het best bij u past. Met vragen over haarverlies kunt u overigens ook terecht bij uw behandelend team in het ziekenhuis.

Mannen en vrouwen die door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal worden, kunnen van het ziekenfonds een tussenkomst voor een pruik krijgen. Daarnaast zijn er organisaties die een flinke financiële bijdrage leveren voor aankoop van een pruik voor mensen die het financieel moeilijk hebben.  Kiest u voor een pruik dan doet u dat overigens best vooraf. 

“Patiënten die met haarverlies geconfronteerd worden, reageren heel uiteenlopend. Voor de ene is het een drama, maar de meeste patiënten zeggen dat het hen niet veel uitmaakt, als de behandeling maar helpt”.
Michèle, verpleegkundige oncologie in de UZ Leuven. 

Curated Tags

Onze publicaties