Topfotograaf tentoongesteld in Knokke-Heist

Augustus 2022

 

Foto’s vol Hollywood-glamour, maar nooit oppervlakkig: dat is de bijzondere stijl van de Amerikaanse topfotograaf Helmut Newton.
U kan zijn werk deze zomer bewonderen in Knokke-Heist. Het vernieuwde Ravelingengebouw is het decor voor deze uitzonderlijke retrospectieve, de enige tussenstop in de Benelux. 

Hij werd geboren als Helmut Neustädter, in een middenstandsgezin in het Berlijn van de Weimarrepubliek, waar decadentie en rokerige nostalgie nooit ver weg waren in films, posters, liedjes of cabaret van die tijd. Newton zei verliefd te zijn op Marlene Dietrich toen hij zowat twaalf jaar was. Hij ontmoette haar jaren later toen ze beiden in New York waren en hij haar portret moest maken.

 

 

newton 1

De ontmoeting was geen succes, zij nam aanstoot aan een luchthartige opmerking, en het portret werd nooit gemaakt. Toch doordrong haar androgyne sensuele aanwezigheid zijn obsessieve fascinatie voor opvallend lange modellen die de glanzend gelakte kapsels en naadkousen van de jaren veertig droegen. 

Het verhaal van Helmut Newton (1920 – 2004) bestrijkt vijf decennia fotografie van een pionier in de 20e eeuw. Als jongeman leert hij de stiel bij Yva, een gerenommeerde modefotografe in Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvlucht hij zijn thuisstad. Na omzwervingen via Italië en Singapore belandt hij in Australië, waar hij een kleine fotostudio start.

Newton 2

Modemagazines Vogue en Elle merken hem op en zo belandt hij in het Parijs van de sixties en seventies. Al vroeg in zijn carrière vindt hij creatieve ontwerpers en uitgevers die geloven in zijn apart perspectief. Zijn foto’s in populaire modeboekjes focussen niet alleen op de kledij, maar geven ook intrigerende associaties mee. Zijn kunde en kunst bereiken via deze magazines een miljoenenpubliek.

Het mondaine Monte Carlo wordt zijn tweede uitvalsbasis in de jaren ‘80. Hij reist van daaruit de wereld rond voor shoots rond beroemde acteurs, modellen en merken zoals Chanel, Thierry Mugler, Yves Saint Laurent en Swarovski. Hij wordt zo vanaf de jaren negentig één van de eerste modefotografen wiens artistieke talent te zien is in galerijen, musea en fotoboeken.

Newton 3

In 2020 zou Helmut Newton 100 jaar zijn geworden. Dankzij de Helmut Newton Foundation startte zijn grootste retrospectieve tentoonstelling toen aan een wereldreis. Knokke-Heist is na Berlijn de tweede stop van de foto-expo Legacy, uw enige kans in de Benelux. Beleef meer dan 300 iconische foto’s uit zijn enorme oeuvre.

De foto’s van Helmut Newton passen niet in één hokje: tussen elegantie en voyeurisme, tussen conventies en taboes, tussen banaal en scherp. Newton duwt tegen grenzen en gaat er over.

 

Newton 4

Een niet te missen tentoonstelling, zoveel is zeker. 

 

Legacy, Ravelingen - Koudekerkelaan 33 in Knokke-Heist tot 25 september ‘22.

 

https://helmutnewton.be/#exposure

 

Curated Tags

Onze publicaties