De Spelen werden vorig jaar uitgesteld omwille van de coronapandemie. De Japanse unie van artsen wilden de Spelen ook dit jaar niet laten doorgaan, maar dat was voor het Internationaal Olympisch Comité geen optie meer.


De Belgische ploeg bestaat uit 122 atleten (plus acht reserve-atleten) die aantreden in 25 verschillende sporten. Het is de grootste delegatie sinds de Olympische Spelen van Helsinki in 1952. Het is vooral uitkijken naar de prestaties van Nafi Thiam (atletiek, zevenkamp), Kevin en Jonathan Borlée (4 x 400 meter mannen), Isaac Kimeli (atletiek, 5000 en 10000 meter), Nina Derwael (gymnastiek) en natuurlijk ook wielrenners Wout van Aert, Remco Evenepoel en Greg Van Avermaet en de Belgian Cats (basketbal) om er maar een paar te noemen.

saut-a-la-perche

Nieuwe sporten  

Het Olympisch Comité heeft voor de Zomerspelen in Tokyo van 2021 de sporten honkbal/softball, karate, skateboarden, klimmen en surfen toegevoegd aan het programma. Met de nieuwe sporten erbij geteld zullen er tijdens de Olympische Zomerspelen van 2021 een record aantal van verschillende sporten beoefend worden. 33 om juist te zijn.

skateboard-jo-2021

 

Dit is Belgisch!  

Vorig jaar was het exact honderd jaar geleden dat de Olympische Spelen in Antwerpen plaatsvonden.

“De geïmproviseerde Spelen van 1920 eindigden in een financieel debacle en waren tot voor kort een zwarte bladzijde in de Olympische annalen”, zo zegt Roland Renson, professor emeritus in de Bewegings- en Revalidatiewetenschappen, sporthistoricus en auteur.

“Men kan stellen dat de 7e Olympiade van Antwerpen een mijlpaal waren in de Olympische geschiedenis. De stoutmoedige onderneming bereikte wel onvoldoende de eigen Belgische bevolking en bestond bovendien uit een complex brouwsel – een ‘Elixir d’Anvers’ van idealisme en opportunisme. Na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog gaven de Spelen van Antwerpen in 1920 wel een nieuwe start aan de internationale Olympische Beweging”, aldus professor Renson.

“Het amateurisme is officieel voorbij sinds Seoel 1988. Sindsdien zorgt de doorgedreven professionalisering van het sportgebeuren voor ideologische problemen: hoe ver kan en mag een sporter gaan om een wereldprestatie neer te zetten? Dopingjagers alleen, kunnen hier niet voor de oplossing zorgen. Er is behoefte aan gespecialiseerde ethici en juristen die de rechten en plichten van topsporters kunnen vastleggen”, zegt prof. Renson.

 

Spelen in Antwerpen en een Belgische IOC-voorzitter

“Amateurisme? Amateurisme bestaat niet meer”, zo zei dr. Jacques Rogge, olympisch atleet (zeilen) chirurg en voormalig President van het Internationaal Olympisch Comité toen hij nog voorzitter was van het IOC. "Wij hebben het begrip ‘amateurisme’ afgeschaft omdat het een hypocriet begrip is dat je geen geld mag krijgen voor sportieve prestaties. Als iedereen het normaal vindt dat je voor een artiest in een concertzaal betaalt, dan is het ook maar normaal dat je betaalt voor een atleet in een sportstadion."

En wat met de kritiek dat het allemaal commercieel is? "Voor sponsoring en televisierechten hun intrede maakten, konden maximaal 50 à 60% van alle landen wereldwijd deelnemen, de overige 40 à 50% had gewoonweg geen geld om atleten te sturen. Vandaag kunnen 200 landen deelnemen en zij hoeven niets te betalen, dat doet het IOC. Als je geen steun krijgt uit de commerciële wereld, dan kunnen alleen de rijke landen atleten afvaardigen naar de Olympische Spelen. De commercialisering zorgt voor de democratisering van de sport en is dus belangrijk. Maar net zo belangrijk is dat de commerciële bedrijven de strategie niet beïnvloeden en dat doen ze ook niet.”

Doping? Doping zal altijd blijven bestaan, meent de chirurg. "Als je aan een overheid vraagt of ze het ooit zal kunnen stellen zonder politie, zonder gevangenissen en zonder rechters dan is het antwoord ook nee. Criminaliteit zal altijd blijven bestaan en doping dus ook. Het is zoals de vraag of de geneeskunde ooit alle ziekten zal overwinnen. Nee, natuurlijk niet, maar er is wel vooruitgang en voor vooruitgang moet je vechten. Met dopingbestrijding is het ook zo."

Roland Renson, De VIIe Olympiade Antwerpen 1920. De Herboren Spelen. Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.

olympiade-anvers-roland-renson


 

Voor meer informatie

  • Voor al het Olympisch en ander sportnieuws: www.sporza.be
  • Voor meer informatie over de prestaties van Belgische atleten: https://teambelgium.be/nl/
  • Voor meer informatie over de geschiedenis van de Olympische Spelen: De oude Grieken sprongen dubbel zo ver als nu: 16m! Mét halters in beide handen. Dat en veel meer komen we te weten in deze podcast over de Olympische Spelen, met sporthistoricus Ronald Renson. https://podcastluisteren.nl/ep/weetikveel-weetikveel-Olympische-Spelen
  • Voor meer informatie over het Sportimonium. Het Museum in Hofstade opende in 2004 haar deuren voor het publiek. Er gingen vele jaren van voorbereiding aan vooraf waarbij men o.a. een verzameling aanlegde van ‘sport-voorwerpen’. Alles begon met een onderzoeksproject aan de KU Leuven in de jaren ’70. Daar werden de kiemen gelegd voor een breed sport-historisch onderzoek in eigen land. De eerste voorwerpen werden er toen verzameld en sindsdien heeft men de collectie voortdurend uitgebreid met ondermeer privéverzamelingen, schenkingen van bekende sporters en archieven van sportjournalisten en sportfederaties. De imposante collectie heeft ertoe geleid dat het Sportimonium werd opgenomen in de selecte groep van Olympic Museums.www.sportimonium.be
    Voor een virtueel bezoek aan het museum: https://www.sportimonium.be/nl/bezoek/360deg-virtual-tour

 

 

Curated Tags

Onze publicaties