Zin om iets moois en boeiends te zien? Wilt u een uitstapje combineren met cultuur, dan vindt u hier een aantal tips voor tentoonstellingen en plekken die u dit jaar kunt bezoeken. 

Februari 2022 – Redactie MHML

In Brussel 

Oriënt-Express  

Train World stelt deze tentoonstelling voor in het kader van Europalia Trains & Tracks, en neemt u mee op reis door Europa op een keerpunt van de 20e  eeuw. Ontdek de legende van deze mythische trein, die synoniem staat voor reizen in pure luxe, avontuur en exotische mysteries, en kom meer te weten over het intrigerende verhaal van de Belg Georges Nagelmackers, die zijn droom van een internationaal spoorwegnet waarmaakte.
Authentieke rijtuigen van de Oriënt-Express worden uitzonderlijk tentoongesteld in Schaarbeek.  Ze katapulteren u terug naar de sfeer en nostalgie van weleer. 
Laat uw verbeelding de vrije loop tijdens de tentoonstelling over deze mythische trein en droom weg bij bekende verhalen van grote beroemdheden zoals Agatha Christie. Ontdek boeiende anekdotes van onbekende reizigers en kom meer te weten over de kunstenaars die meehielpen bij het uitbouwen van de Orient Express. 

 • Waar en wanneer? Train World, Prinses Elisabethplein 5, aan het station van Schaarbeek. Tot 17 april 2022
 • Info: www.trainworld.be
orient_express_bruxelles_world_train_tour


De Kleine Prins tussen de Mensen 

Na een bezoek aan Lyon, Frankrijk, komt de reizende tentoonstelling gewijd aan Antoine de Saint Exupéry en zijn bekendste werk, De kleine prins, in 2022 naar België. Met zijn grandioze decors belooft de tentoonstelling van.1500 m2, verspreid over verschillende ruimtes, een unieke visuele, experimentele en zintuiglijke ervaring, evenals een totale onderdompeling in de wondere wereld van de Saint Exupéry en zijn personage. In de vorm van een thematisch parcours dompelt de tentoonstelling de bezoeker onder in een surrealistisch en betoverend universum, met name dankzij de schitterende zwevende sculpturen van Arnaud Nazare-Aga. Plezier gegarandeerd, voor jong en oud.

le_petit_prince_parmi_les_hommes_brussels_expo


Toots 100, The Sound of a Belgian Legend 

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Het ‘ketje’ uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en fluiter. Hij groeide uit tot een van de beste mondharmonicaspelers ooi. Met zijn virtuoze spel vulde Toots concertzalen over de hele wereld, maar toch bleef hij altijd Belg in hart en nieren.  De Koninklijke Bibliotheek en het  en het Muziekinstrumentenmuseum brengen ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel. 

Na het overlijden van Toots Thielemans schonk de Stichting Toots Thielemans zijn persoonlijk archief aan de KBR. Zijn instrumenten kregen een nieuwe thuis in het Muziekinstrumentenmuseum. Vandaag komen de twee collecties opnieuw samen. Ontdek een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, platen, persoonlijke briefwisseling, partituren en nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal. U komt meer te weten over de man achter de legende, de ‘Brusseleir’, de virtuoos.

 • Waar en wanneer?  KBR, Kunstberg 28 in 1000 Brussel, van 22 april tot 31 augustus..
 • Info:  www.kbr.be
toots_100_kbr_museum_brussels_bruxelles


Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten

De tentoonstelling 'Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten' neemt u mee op een unieke reis naar het oude Egypte. De honderden perfect gereconstrueerde voorwerpen, de adembenemende decors en de boeiende toelichting vormen de meest complete tentoonstelling ter wereld over het leven van de jonge koning. 

Meer dan 150 meesterwerken, waaronder 50 die voor het eerst buiten Egypte reizen, zullen te zien zijn in een meeslepende scenografie geproduceerd door Exhibition Hub en SC Exhibitions - die al de immersieve tentoonstellingen gewijd aan Van Gogh, Monet of Klimt produceerden. Het hoogtepunt? Het beeld van de god Amun die Toetanchamon beschermt, uit de collecties van het Louvre in Parijs.

toutankhamon_autrement


In Vlaanderen 

België-Argentinië. Trans-Atlantische modernismen, 1910-1958 

Dit verrassend verhaal wordt verteld in deze bijzondere tentoonstelling die de artistieke banden onderzoekt tussen België en Argentinië in de periode 1910 tot 1958.  Er wordt ingezoomd op het kunstenaarsnetwerk van drie figuren die direct of indirect met elkaar in contact stonden. 
De Belgische-Argentijnse kunstenaar Julio Payro die een levenslange vriendschap met Paul Delvaux uitbouwde, de Belgische kunstenaar Victor Delhez, die na de dood van zijn ouders uitweek naar Argentinië  en de Argentijnse advocaat Ignacio Pirovano, vriend van en verzamelaar van het werk van Georges Vantongerloo!
Ontdek het topwerk van de allerbeste modernisten uit België en Argentinië: met Victor Delhez, Frans Masereel, Marthe Donas, Paul Delvaux, Georges Vantongerloo, Anne Bonnet, Jo Delahaut en Alejandro Xul Solar, Emilio Pettoruti, Raquel Forner, Tomas Maldonado, Victor Magariños, Juan Del Prete.

 • Waar en wanneer? Mu.ZEE, Romestraat 11 in Oostende, tot 12 juni 2022. 
 • Info: muzee.be
muzee_belgique_argentine


Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie

Leonardo da Vinci (1452-1519) staat bekend als de meest ruimdenkende en briljante wetenschapper, kunstenaar en uitvinder ooit. Bijna vijfhonderd jaar na zijn dood, is de belangstelling voor zijn werk onverminderd groot.
Tot 6 maart vult het krachtige werk van Leonardo da Vinci de ruimtes in Waagnatie Expo & Events Antwerpen. De uitgebreide overzichtstentoonstelling ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’ laat zien dat de man veel meer was dan de schilder van de Mona Lisa. Hij verrichtte in de vijftiende eeuw baanbrekend werk en was in zijn denken én doen zijn tijd vele honderden jaren vooruit. 

 • Wanneer en waar? Waagnatie Expo & Events, Rijnkaai 150 in Antwerpen, tot 6 maart. 
 • Info: https://expodavinci.be
leonard_de_vinci_expo


Inside Dali

Inside Dalí is een prikkelende ervaring voor al je zintuigen, op de grens tussen verbeelding en realiteit. De bezoeker reist naar een imaginair universum vol dromen. Hij herontdekt er het leven van een van de grootste schilders van de 20ste eeuw: Salvador Dalí, het boegbeeld van het surrealisme.
Vanaf 17 december kunt u deze wereldcreatie voor het eerst ervaren in België. De expo combineert technologische spitstechnologie, beeldmateriaal, echte objecten, illusies en vele andere verwijzingen naar het unieke universum van de Catalaanse kunstenaar.
Het hoogtepunt van de tentoonstelling bevindt zich in het hart van de Lichtkerk: een imposante 360° multimediaruimte van maar liefst 14 meter hoog. Tijdens een ‘Dalische’ onderdompeling van meer dan 35 minuten wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van het genie. 

 • Waar en wanneer? Sint-Niklaaskerk (Lichtkerk), Korenmarkt, tot 15 mei 2022. 
 • Info: https://daliexpo.be
inside_dali_gand


SPA©E, The Human Quest 

The Human Quest is een interactieve expo voor alle leeftijden die u meeneemt in de avontuurlijke wereld van de ruimtevaart. Van de eerste mens in de ruimte tot de toekomstige missies naar Mars. Beleef de ruimtevaart van toen, nu en morgen.  

 • Waar en wanneer? Antwerp Expo Vogelzanglaan 7, 2020 Antwerpen. Van 23 april tot 30 juni 2022? 
 • Info: www.xpospace.be
anvers_space_human_quest


In Wallonië

Teen spirit, jongeren en hedendaagse kunst 

‘Teen Spirit’ belicht de adolescentie aan de hand van een groepstentoonstelling van meer dan dertig kunstenaars en negentig werken verspreid over het BPS22-museum in Charleroi. Het onderwerp werd tot nu toe bijna uitsluitend benaderd via fotografie. Daarom werd gekozen om werken te selecteren die gebruik maken van andere media. De titel is geïnspireerd op Nirvana's nummer ‘Smells Like Teen Spirit’ uit 1991, dat de hymne werd van een gedesillusioneerde generatie. 

Wat onder adolescentie wordt verstaan, verschilt naargelang van het tijdperk en kan niet worden beperkt tot een psychofysiologisch verschijnsel. Deze tentoonstelling probeert een beeld te schetsen van de tiener van hier en elders, zonder hem of haar te karikaturiseren, en wil getuigen van zijn of haar complexiteit, rekening houdend met de sociale achtergrond.

Met deze tentoonstelling wordt ernaar gestreefd de ambities, problemen, talen en gedragingen van adolescenten in verschillende contexten en aan de hand van verschillende artistieke benaderingen te verkennen. 

 • Waar en wanneer?  BPS22 - Boulevard Solvay, 22 in Charleroi, van 12 februari tot 22 mei.  
 • Info: www.bps22.be
teen_spirit_charleroi


Egypte, eeuwige passie 

In 2022 is het tweehonderd jaar geleden dat Jean-François Champollion de hiërogliefen ontcijferde en is het honderd jaar geleden dat de graftombe van farao Toetanchamon werd ontdekt. Als museum en wetenschappelijke instelling van de Fédération Wallonie-Bruxelles bezit het Koninklijk Museum van Mariemont de op één na belangrijkste Egyptische collectie in België. 

egyptologie_mariemont


Het Mithras Mysterie. Onderdompeling in een Romeinse cultus.

In de voetsporen van de god Mithras dompelt het Koninklijk Museum van Mariemont de bezoeker onder in een van de meest mysterieuze cultussen uit de Romeinse oudheid. Mithras, afkomstig uit Perzië, maar heruitgevonden door de Romeinen, kende een duizelingwekkend succes in het volledige Romeinse Rijk, tussen de 1e en 4e eeuw na Christus. In het hart van ondergrondse heiligdommen, trok hij duizenden volgelingen aan die vreemde rituelen beoefenden in discrete gemeenschappen. Deze tentoonstelling nodigt u uit om deze raadselachtige cultus te ontdekken. 

mystère_culte_mithra_morlanwez


Inside Magritte 

‘Inside Magritte’ biedt een 360º multisensoriële ervaring om de droomwereld en de verschillende technieken van de surrealistische meester te ontdekken.  Een ontroerende evocatie van 160 van de belangrijkste werken van de kunstenaar en een buitengewone meeslepende ervaring: 'Magritte zien, Magritte beleven, Magritte voelen'. Een originele benadering van de wereld van René Magritte…

magritte_liege


Joan Miró

Achter het schijnbaar kinderlijke en onschuldige karakter van Joan Miró's werk schuilt een diepe verbondenheid met de Catalaanse traditie en de kunst van het verleden. Van zijn artistieke vorming met zijn eerste werken in Catalonië in 1910 tot de invloed van het primitivisme, de Romaanse en Oosterse kunst, zal de bezoeker een uitgebreide selectie van Miró's werken (schilderijen, werken op papier en beeldhouwwerken), die zijn hele carrière omspannen, kunnen bewonderen. 

 • Waar en wanneer? Van 8 oktober 2022 tot 8 januari 2023, BAM (Beaux-Arts Mons), Rue Neuve 8 in Mons.
 • Info: www.bam.mons.be
joan_miro_mons
Curated Tags