Katten tentoongesteld

Het Yper Museum in de mooie Lakenhallen van Ieper biedt een blik op de relatie tussen mens en kat doorheen de tijd en in verschillende culturen, van aanbeden, over verketterd en genegeerd tot geliefd. De tentoonstelling ‘POES’ brengt recente wetenschappelijke inzichten samen met internationale, historische en hedendaagse kunst met werk van kunstenaars als Francisco Goya, Jan Fabre, Stephan Vanfleteren, Henriëtte Ronner-Knip, Théophile Steinlen, Stief DeSmet, David Teniers de Oude en Roger Raveel.

expo-chat-ypres-musée-yper-museum

In een aantal thema’s verkent de expositie de geschiedenis van de kat nu eens vereert als een god en dan weer verkettert als duivel. De kat als muze, vrouw, vriend, collega en VIP (very important poes) en natuurlijk de kat als reus in de Ieperse Kattenstoet. Je krijgt er niet alleen kunstwerken over katten te zien, maar ook archeologisch, historisch, archivalisch, natuurhistorisch, geneeskundig en immaterieel erfgoed.

Samen met de tentoonstelling werd i.s.m. uitgeverij Hannibal Books, het boek 'POES. Hoe de kat de mens vangt' gepubliceerd. Het bevat aanvullend en uniek beeldmateriaal en gastbijdragen van auteur Onno Blom, directeur GUM Marjan Doom, kunsthistoricus Jo Coucke en dichteres Delphine Lecompte.

Voor meer informatie, gaat u naar https://www.ypermuseum.be/poes

 

Curated Tags

Onze publicaties