Octobre 2022, par G. Ostyn

 

Het Museum aan de Stroom of MAS in Antwerpen is meer dan een museum. Het is een indrukwekkend pakhuis midden in de bruisende wijk 'het Eilandje'.

De collectie van 500.000 museumstukken geeft u in vaste en wisselende expo’s een verfrissende kijk op de stad en haar eeuwenlange contacten met de wereld. En helemaal boven, op de 10de verdieping geniet u van een 360 graden panorama over de stad, de haven en de stroom.

musée anvers

 

Tot april volgend jaar loopt er een tentoonstelling over ‘Feest’ en ‘Kleurrijke rituelen’. De expositie brengt een unieke mix van feestobjecten uit verschillende museumcollecties, in een originele opstelling met een uitzonderlijke soundtrack.

indien brésilien

Deze expo duikt in de feesten en stoeten in eigen land; de reuzenstoeten, de Antwerp Pride, et feest van Chrysostomos of de laatste 100 dagen op school. Maar de tentoonstelling toont ook hoe niet-westerse culturen er graag op los vieren: de hindoegemeenschap die elk jaar Ganesha te water laat om hun god te eren, de Braziliaanse Ticuna-indianen die de eerste menstruatie vieren met imposante maskers of de Mexicanen die de doden feestelijk herdenken tijdens Dia de Los Muertos.

 

Dia de Los Muertos 

Op 1 en 2 november vieren Mexicanen over heel de wereld Día de Los Muertos of Dag van de Doden. Ze  herdenken samen met vrienden en familie de overledenen door kerkhoven te versieren en kleurrijke altaren te bouwen in hun huiskamers. De feestvierders geloven dat de ziel van de overledene op die dag terugkomt. Ze leggen eten en drinken op de altaren zodat ‘de ziel krachten kan opdoen voor het nieuwe jaar’. Kaarsen, lichtjes, bloemen en wierook helpen de doden om hun weg terug te vinden.

méxicain

In 2008 is Día de Los Muertos opgenomen door de Unesco op de ‘Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity’ en sinds 2012 wordt het feest ook jaarlijks gevierd in het MAS. 

Het Ganesha-festival is van oorsprong een Hindoefeest maar is ondertussen wereldwijd bekend. Het feest vindt jaarlijks plaats ter ere van Ganesha, de olifanthoofdige zoon van Shiva en Parvati, die op veel plaatsen aanbeden wordt als god van de wijsheid, welvaart en goed geluk. De Hindoes vereren hem om een goede afloop te vragen voor alle nieuwe levensactiviteiten zoals studies, handelszaken of huwelijken.

www.mas.be

 

Mooiste station ter wereld! 

Gaat u met de trein naar Antwerpen, neem dan zeker de tijd om het Centraal Station te bewonderen.

gare anvers

Antwerpen-Centraal wordt door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd. Dit grandioze staaltje architectuur aan het Astridplein bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw. De perronoverkapping werd ontworpen tussen 1895 en 1899 door Clement van Bogaert. De overkapping is 43 meter hoog, 186 meter lang en 66 meter breed. Het stenen stationsgebouw werd gebouwd tussen 1899 en 1905 door Louis Delacenserie in eclectische stijl. Delacenserie liet zich onder meer inspireren door het Pantheon in Rome. Het hoogste punt (75 meter) is een grote koepel.

Het station werd op 11 augustus 1905 geopend. In 1975 werd het een beschermd monument en vanaf 1986 werd het grondig gerenoveerd. Tussen 2000 en 2009 werd de spoorhal verdubbeld in capaciteit met onder meer perrons op twee ondergrondse niveaus. Vroeger moesten de treinen binnen rijden en weer buiten rijden. Nu kunnen ze doorrijden dankzij de spoorwegtunnel tussen het station en het noorden van de stad.

Het station werd al meermaals verkozen tot één van de mooiste ter wereld, onder andere door Newsweek, Mashable en The Telegraph.


 

Curated Tags