relai nl

Levensloop is een feestelijk evenement voor alle leeftijden. Het draait rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen kanker. De gemeenschap van een stad of gemeente komt gedurende 24 uur samen om:

 • Met de mensen die kanker overleefden of er nog tegen vechten, te vieren en in de bloemetjes te zetten;
 • De mensen te herinneren die zijnoverleden aan kanker;
 • Als gemeenschap samen te strijden tegen kanker.

Teams lossen elkaar 24 uur lang af tijdens een estafette rond een parcours, waarvoorze zich laten sponsoren. Er staat telkens minstens één persoon van het team op de piste. Levensloop is geen competitie!  Het is wel een bijeenkomst van het hele verenigingsleven van een stad of gemeente.

De 24 uur symboliseren het voortdurend gevecht van patiënten en hun naasten tegen de ziekte.

Het doel van Levensloop is om fondsen te werven ten voordele van de strijd tegen kanker. Het geld gaat integraal naar de Stichting tegen Kanker en meer bepaald de volgende doelen:

 • het wetenschappelijk kankeronderzoek financieel steunen;
 • een gezonde levensstijl en preventieboodschappen promoten;
 • sociale hulp bieden aan mensen met kanker en hun naasten.
 • het mobiliseren van alle beschikbare middelen en diensten ten voordele van de strijd tegen kanker

Hoe verloopt het?  

Het gaat om een plaatselijk event dat 24 uur duurt en drie sleutelmomenten heeft: 

 • Openingsceremonie: De ‘vechters’, mensen die kanker overwonnen hebben of momenteel nog behandeld worden, zijn de eregasten van Levensloop. Het evenement zet hen in de bloemetjes en viert hun moed. Aangemoedigd door hun familie, vrienden en alle deelnemende teams lopen ze een ereronde en openen ze de Levensloop.  

De ‘zorgdragers’, alle mensen die mensen met kanker geholpen of ondersteund hebben, leggen vervolgens samen met de eregasten de tweede ronde af. 

 • Kaarsenceremonie: Een tweede, indrukwekkend sleutelmoment tijdens het evenement is de kaarsenceremonie. Deze ceremonie heeft een drievoudige symbolische bedoeling:
 • mensen herdenken die overleden zijn aan de gevolgen van kanker;
 • mensen steunen die momenteel tegen de ziekte vechten;
 • mensen vieren die de ziekte overwonnen hebben.

Iedereen kan een kaars met papieren kaarsenzakje reserveren waarop je een naam, een wens, een boodschap kan schrijven of een tekening kan maken. De kaarsen worden langs de piste geplaatst. Elk lichtje is een teken van hoop, van troost, van herinnering, van dankbaarheid. 

 • Slotceremonie: Deze ceremonie zet de mensen in de bloemetjes die de Levensloop mee mogelijk hebben gemaakt. Iedereen loopt samen de laatste ereronde. 

Tijdens dit moment wordt de opbrengst bekend gemaakt. Het geld dat is ingezameld met Levensloop gaat integraal naar de werking van Stichting tegen Kanker. 

“Levensloop verandert je leven. Het is een beweging met aandacht voor je individuele behoeftes, maar waar je tegelijk ook samen voor grotere doelstellingen tegen kanker vecht.” 

Cindy Menache, vrijwilliger

Levenslopen in Vlaanderen  

26 & 27 juni 2021

Sportpark De Borg - Borglaan - 3680 Maaseik
Van zaterdag 26/06/2021, 9 uur tot zondag 27/06/2021, 17 uur

10 juli 2021

Nijverheidstraat 112 - 8310 Brugge
Van zaterdag 10/07/2021 van 10 tot 22 uur. 

28 & 29 augustus 2021

Stadspark Turnhout - Parklaan 52 - 2300 Turnhout
Van zaterdag 28/08/2021, 15 uur tot zondag 29/08/2021 15 uur. 

4 & 5 september 2021

Stadspark Aalst - Parklaan - 9300 Aalst
Van zaterdag 04/09/2021, 15 uur tot zondag 15 uur. 

PS Sommige activiteiten worden mogelijk aangepast aan de maatregelen om de pandemie te bestrijden. Contacteer de organisatie voor meer informatie.  

Curated Tags