In de jaren ‘90 werd aan borstkankerpatiënten afgeraden om met hun armen te bewegen na de operatie. Professor Don McKenzie (British Columbia University, Vancouver) toonde met zijn onderzoek aan dat beweging met de armen net goed is om het fenomeen van de ‘dikke arm’ te bestrijden. Zo ontstond Abreast in a boat,  https://www.abreastinaboat.com/, een initiatief waarbij (ex-)borstkankerpatiënten samen roeien in het teken van borstkanker.

pink-ribbon-borstcancer-delphine-de-saxe-cobourg

 

Sindsdien verzamelen overal ter wereld vrouwelijke patiënten zich om op regelmatige basis in groep te roeien omwille van de vele voordelen van de sport. Ten eerste de therapeutische voordelen: de beweging van het roeien zorgt voor een natuurlijke lymfedrainage. En lichaamsbeweging verhoogt het algemeen welzijn, zo werd uitvoerig bewezen.

Maar er zijn nog andere voordelen: de taboesfeer rond de ziekte wordt doorgebroken en het groepsevent bestrijdt de eenzaamheid.

Daarom stuurde Pink Ribbon in oktober 2015 tien (ex-)patiënten naar Venetië om daar de kneepjes van het roeien te leren. Ze werden er begeleid door de Pink Lioness Venetië https://www.bucintoro.org/en/the-pink-lionesses/. Na die ervaring besloten enkele dames om zelf een Belgisch initiatief op te richten: de Pink Ribbonettes.

Inmiddels zijn er Pink Ribbonettes in Lier, Turnhout en Brussel. Wilt u ook een initiatief opstarten in uw buurt? Neem dan contact met Pink Ribbonettes!

logo pink ribonette
Curated Tags