affiche month cancer

 

September, de maand om meer te weten over bloedkankers

September is International Blood Cancer Awareness Month

(lees meer)

Hoewel kanker in nogal wat landen een van de belangrijkste doodsoorzaken is, blijven leukemie, lymfomen en myelomen grotendeels onbekend. In België staan de kankers op de vierde plaats bij mannen en op de derde plaats bij vrouwen.

Er wordt weinig over gepraat, vermoedelijk omdat er minder grootschalige preventiecampagnes zijn voor bloedkankers dan voor andere bepaalde soorten kanker die gepaard gaan met zogenaamde 'vaste' tumoren (borst-, prostaat- of darmkanker bijvoorbeeld).

Hematologische kankers ontwikkelen zich uit bloedcellen: witte of rode bloedcellen of bloedplaatjes. Tijdens verschillende ontwikkelingsstadia kunnen deze cellen wijzigen en er zo voor zorgen dat ze zich gemakkelijk verspreiden in een of ander weefsel.

Er zijn drie grote soorten ‘families’ van bloedkankers:

  • Leukemieën zijn meestal te herkennen aan de aanwezigheid van abnormaal ontwikkelende witte bloedcellen in het bloed;
  • Myelomen ontwikkelen zich vooral in de botten, ten nadele van een bepaald type witte bloedcellen. Daarnaast zijn er myeloproliferatieve syndromen die te wijten zijn aan een uitzonderlijk hoge productie van bloedcellen (witte of rode bloedcellen en bloedplaatjes) in het beenmerg.
  • Lymfomen zijn tumoren die ontstaan uit de overdreven ontwikkeling van cellijnen van de lymfocyten B of T. Ze treffen vooral de klieren.

 

blood 2

 

#BloodCancerAwarenessMonth: 30 dagen mobiliseren en informeren  

De maand september staat al jarenlang in het teken van bloedkanker in Angelsaksische landen en in Canada. Elk jaar pieken sociale netwerken rond deze maand, met name rond de hashtag: #BloodCancerAwarenessMonth (of #BCAM). Sinds 2020 is september ook Bloedkankermaand in de Benelux en Frankrijk en krijgen patiënten ook hier de kans om dezelfde ondersteuning te krijgen als patiënten met andere kankers te krijgen en om het onderzoek te bevorderen. Het is ook dé gelegenheid om de ziekte meer bekendheid te geven.

Het doel is duidelijk: zoveel mogelijk mensen sensibiliseren en informeren, van het grote publiek tot zorgprofessionals, inclusief vertegenwoordigers van zorginstellingen. Aarzel dus niet om berichten over deze informatiecampagne op sociale netwerken te posten, om erover te praten in uw omgeving en om uw naasten en kennissen aan te moedigen om bloed te geven...

 

 

Curated Tags